Ach,Mea Culpa

Nieuws

By in Café de Bûnte bok, Nieuws Reacties uitgeschakeld voor Start van Nederlandstalige kroegtheatervoorstelling ‘Krediet’ in Lioessens 25-05-19

Start van Nederlandstalige kroegtheatervoorstelling ‘Krediet’ in Lioessens 25-05-19

Onderstaand schrijven is naar de media gestuurd. We gaan nu echt het land in, zodat een ieder ons kan boeken.
Zie ook de foto reportage via de volgende link: Klik hier

———————————————————————————————————————————–

Afgelopen zaterdag was het ‘volle bak’ in café de Bûnte Bok in Lioessens.Het officiële startschot van een nieuwe weg voor theaterstichting Ach, Mea Culpa: Een Nederlandstalige productie.

Na 13 jaar lang een aantal keren per week in Friesland gespeeld te hebben, bijna altijd uitverkocht, werd een nieuwe uitdaging gezocht door de acteurs Anke Bijlsma en Gerrit Haaksma.

Aan huisschrijver Gerrit Breteler werd gevraagd om de productie ‘Kredyt’ te bewerken naar het Nederlands. ‘Een letterlijke vertaling, omdat de stijl altijd in rijmvorm is, was niet mogelijk. Het is een bewerking geworden waarbij de tekst geactualiseerd is, zeg maar gerust een her-vertelling’ , aldus Breteler.

Het acteurs-duo Bijlsma en Haaksma vinden het een uitdaging om te kijken of locaties op het platteland in Groningen, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland te bereiken zijn zodat de ‘plattelandsproblematieken’ verwerkt in theatervorm ook daar net zo’n succes kunnen vormen als dat in Friesland is geweest.

De Friestalige voorstellingen ‘Katarsis’, ‘Kredo’, ‘Krimp’ en ‘Kredyt’ hebben per productie zo’n 20.000 mensen bereikt. Er werd steeds zo’n 220 keer gespeeld, waarna er, op basis van door het publiek aangedragen thema’s, weer hard gewerkt werd om een nieuwe voorstelling te maken. Als regisseurs werden Joop Wittermans, Jan Jaap van der Wal en Rients Gratama aangetrokken. Gratama was verantwoordelijk voor de regie van ‘Kredyt’.

De bekende grimeur Arjen van der Grijn maakte de personages compleet door de pruiken te leveren die bij het karakter past. Zo werd voor één personage zelfs de pruik gebruikt die ook bij van Kooten en de Bie in beeld is geweest.

Het team van medewerkers, de kleedsters en de technici, gaan ook mee de provinciegrenzen over. Er wordt nu gezocht naar locaties zoals kroegen, dorpshuizen, restaurants en theaters. Maar ook in Friesland wordt de Nederlandstalige productie geboekt.

Anke Bijlsma sluit niet uit dat er in de toekomst wel weer in het Fries wordt gespeeld. Het is volgens Bijlsma toch de taal die het dichtst bij je ‘zijn’ ligt.

Volgens de meest Friestalige gasten die zaterdag bij de voorstelling aanwezig waren, was het Nederlands geen enkele belemmering. De reacties waren zeer positief. Er kwam al een aanbieding op de avond zelf om in het najaar in Amsterdam te gaan spelen.

De werving van locaties kan nu gaan beginnen. ‘Krediet’ is er klaar voor.

Info:
Anke Bijlsma

06 41 60 58 98
info@achmeaculpa.nl
www.achmeaculpa.nl

 

Post navigation